dinsdag 17 januari 2012


Dutch only, sorry!


Bliepjes en kraakjes


VELSERBROEK - Zo’n vijf jaar geleden was het een klasgenoot die Velserbroeker Barry Kalisvaart kennis liet maken met muziek die je kunt maken met gameboys. En altijd nieuwsgierig naar nieuwe muziek ging hij eens zoeken op internet. Het bleek dat er al een hele scene was die zich bezighield met de bliepjes en de kraakjes van de oude ‘mario-spelletjes.’
,,Hé, dat is ‘Mariomuziek’, hoor ik weleens als ik het aan anderen laat horen, maar zelf associeer ik het helemaal niet meer met computerspelletjes. Het is voor mij gewoon een soort technomuziek.’’ Voor hem op tafel staat zijn set: een mixapparaat, met aan beide kanten een omgebouwde gameboy. ,,Ik heb in de apparaatjes een extra geluidchip gezet waardoor er zes kanalen beschikbaar zijn, in plaats van drie. Ook heb ik een aanpassing in de bedrading aangebracht, waardoor er een diepere bas uitkomt”, zegt de muziekgekke Velserbroeker (21).
Voor het maken van de nummers laat hij zich inspireren door collega gameboy muziekmakers op internet. Maar soms krijgt hij ook zelf onverwacht een idee voor een nieuw nummer. ,,Gek genoeg is dat vaak op momenten dat ik er niet echt voor ga zitten. En als ik echt geen idee heb, ga ik naar speciale sites als ‘8bitpeoples.com’ en ‘8bitcollective.com’ om wat nummers te beluisteren en te uploaden. Dat uploaden is allemaal gratis, want we delen alles met elkaar in de scene.”
Barry maakt veel muziek samen met zijn vriend Roel Brouwers. Soms komt Roel met een bepaald stuk muziek niet verder. Barry ziet vaak mogelijkheden door er een basloopje of een bepaalde drumlijn onder te zetten. Het kan dan zomaar ineens een heel leuk nummer worden. Hij laat wat horen: ,,Kijk, zo komt het uit de gameboys als ik het in elkaar heb gemixed.” Inderdaad, het klinkt als goed geoliede technomuziek.
Inmiddels heeft Barry er al twee optredens op zitten. Eerst een voorzichtige van tien minuten in het voorprogramma van een zogenaamd ‘Eindbaas-feest’, een paar maanden later was hij een van de hoofdacts van het ‘Strudelfest’ in Hoofddorp. ,,Ik was best zenuwachtig voor dat tweede optreden. Ik had een half uur gekregen en er stonden heel wat mensen te kijken. Vooral het begin was spannend, want als je tegen je tafel met je apparaten aan stoot, kan de muziek zomaar gewist worden. Maar toen ik eenmaal een paar minuten bezig was, vielen alle zenuwen van me af.”
Toch blijft de floormanager in opleiding bij hamburgerketen McDonald’s het zien als een hobby. ,,Ik hoef er later niet mijn geld mee te verdienen, vind het gewoon leuk om erbij te doen.”

My current Setup demo (Two Gameboys plugged in to my mixer) It's just a simple loop